Patří ke Kofole téměř od samého začátku. Do firmy nastoupil v roce 1994, pár měsíců poté, co Kostas Samaras koupil malou sodovkárnu v Krnově. Od té doby se Tomáš Jendřejek postupně vypracoval na pozici obchodního ředitele, ředitele nákupu firmy, podílel se na chodu UGO a tam se zamiloval do jablek. Dnes řídí celou zemědělskou divizi v Kofole a pečuje o Pragerovy sady v Libině.

Tome, od akvizice sadů uplynul více než rok a půl. Co všechno se v sadu událo?
Zvládli jsme dost věci, ale další máme před sebou. Zasadili jsme hořkosladké odrůdy pro cider, začali v synergii s ovocem pěstovat heřmánek, meduňku i mátu. Udělali protikroupová opatření a rozšířili plochu našich sadů o další desítky hektarů.
Narazili jste zpočátku na nějaké překážky?
Hned první sezóna nám ukázala, jak těžké ovocnářství může být. Dostali jsme se do situace, kdy pomrzla velká část sklizně. Mrazy, přestože nebyly tak fatální, nám znehodnotily část úrody jablek. Naučili jsme se, že před mrazy neutečeš, ale dokážeš eliminovat výši škod. Zatímco Úsovsko nemělo v minulosti pojistku, my jsme pojistili sady proti mrazu a vyplatilo se to. Potýkáme se v sadech ale i se suchem. Pracujeme proto s hydrogeology a hledáme zdroj vody, která nám v budoucnu může pomoci zvláště s pěstováním bylin.
Co bylo první, co jste museli řešit po převzetí?
Aby s námi zůstali ti správní lidé, kteří znají nejen sad, ale i to celé řemeslo. Jsme rádi, že máme mezi sebou odborníky, jako je Michal Horáček, kteří pokračují v odkazu svých předků, a že všichni, kdo v sadu pracovali, s námi zůstali a mohou pokračovat v rozvoji příběhu sadů.
Jaké jsou vaše plány do budoucna? Chystáte nové výsadby nebo další rozvoj sadů?
Postupně nahrazujeme nevyhovující odrůdy jablek za odrůdy perspektivní – tedy ty, které jsou žádané na retailovém trhu. Naše sady jsme rozšířili o nové plochy. Učíme se využívat synergie ovocnářství a pěstování bylin, pěstujeme heřmánek a meduňku v nejvyšší kvalitě. A chystáme i podnikovou prodejnu, tak abychom se dostali i ke koncovému spotřebiteli.
„V horizontu roku 2028 bychom chtěli mít sad na ploše 100 hektarů, což je dvojnásobek původní plochy.“
V rodině Kofola je i výrobce bylinných směsí a čajů LEROS. Jako jeden z mála výrobců má certifikované čaje lékárenské kvality, která musí splňovat přísná kritéria Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na deseti hektarech tak v sadu pěstujeme heřmánek a zhruba na třech meduňku a mátu.
Co tě na tomhle projektu nejvíc baví nebo naplňuje?
Jednoznačně to, že posouváme náš vztah k přírodě. Hlavní hybatel všech našich udržitelných aktivit, náš náčelník Jannis Samaras, před lety zavelel „návrat k přírodě“ a my ho naplňujeme tím, že se významně přibližujeme k prostředí prvovýroby, pěstování bylin a jablek.
Zároveň jsme se dostali do pomyslného historického uzavření kruhu. Kostas Samaras, Jannisův otec, začínal podnikat na začátku 90. let jako obchodník s ovocem a zeleninou. Větší perspektivu viděl v nápojích, a tak v roce 1993 myšlenku opustil a vrhnul se na výrobu nápojů. Dnes, po více než 32 letech se k jeho kořenům vracíme. Pracujeme nejen s nápoji, ale i s ovocem a zeleninou, do jejíhož kouzla pěstování pronikáme. Kruh se tím pomalu uzavírá.
4 fakta o našich jablečných sadech
- Ročně urodí skoro 1000 tun ovoce
- Část jich putuje do šťáv UGO, část do Freshbarů a Salaterů. Stovky tun zpracujeme na jablečný koncentrát
- Připravují se speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy k výrobě ciderů
- Najdeme je na Šumpersku, na úpatí Nízkého Jeseníku